Verpleegkunde

De opleiding Verpleegkunde is een mbo niveau 4 opleiding.
Meer informatie over deze opleiding is binnenkort beschikbaar.

De globale opzet per lesdag ziet er als volgt uit:

 • Actualisatie van de theorie en bespreken van de leervragen
 • Demonstratie van de vaardigheid
 • Oefenen van de vaardigheid
 • Toetsen van de in het programma benoemde vaardigheden
Duur en leerwijze

Meer informatie hierover volgt nog..

Wat is de duur en opleidingsvorm?

Je kunt de opleiding MBO Verpleegkundige op twee manieren volgen: via de beroepsbegeleidende leerweg (werken en leren, BBL) en via de beroepsopleidende leerweg (leren en stage lopen, BOL). De BBL- en de BOL-opleiding duren vier jaar. Op sommige ROC’s is het ook mogelijk om de opleiding in deeltijd te volgen.

Er zijn enkele MBO-scholen die de verpleegkunde-opleiding ook nog een andere variant aanbieden, namelijk topopleiding of Verpleegkundige Klinische Zorg. Dit houdt in dat deze opleidingen alleen opleiden om in het ziekenhuis te gaan werken.

Particuliere opleiding
Er bestaan ook particuliere opleidingen MBO Verpleegkunde (zie waar aanmelden). De duur van deze opleiding hangt mede van je eigen inspanning af.

Toelating

U wordt toegelaten tot de opleiding als je het volgende hebt:

Diploma’s
Je hebt toegang tot de opleiding MBO Verpleegkundige als je in het bezit bent van één van de volgende diploma’s of bewijzen:
– VMBO, theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg
– MAVO
– Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO/VWO
– MBO niveau 3

Werken en leren?
Als je de opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg wilt doen, moet je zelf op zoek naar een zorginstelling. Je gaat dus solliciteren naar een functie als leerling-verpleegkundige. Je kunt bij een ROC informeren waar je dit het beste kunt doen. Veel ROC’s kunnen bovendien bemiddelen tussen jou en het leerbedrijf.

Inhoud opleiding

Wat ga je doen in dit beroep?

Wat leer je?
Tijdens de opleiding Verzorgende-IG leer je hoe je zelfstandig en volgens een zorgplan zorg kunt geven aan mensen, de zorgvragers. Persoonlijke verzorging zoals helpen met wassen, eten en aankleden staat hierbij centraal. Ook belangrijk is dat je leert hoe je de zorgvragers kunt stimuleren zichzelf te redden, in hun woonomgeving en in hun sociaal-maatschappelijke leven.

Ook leer je ondersteuning te bieden aan mensen met emotionele problemen. Je verdiept je in hoe je veranderingen in de (gezondheids)situatie signaleert. Daarnaast leer je hoe je verpleegtechnische handelingen moet uitvoeren, zoals medicijnen toedienen of wonden verzorgen.

Basisdeel
Het basisdeel bestaat uit:

 • een algemene basis: vakken als taal, rekenen en burgerschap
 • een beroepsgerichte basis: je leert onder meer hoe je zorg en ondersteuning biedt aan je zorgvragers en hoe je werkt aan je eigen deskundigheid en kwaliteit van het werk

Profieldeel
Het profiel bestaat uit taken die horen bij de richting die je hebt gekozen. Tijdens je opleiding Verzorgende-IG kunt u zich in één van de volgende richtingen specialiseren:

 • verpleeghuiszorg en thuiszorg
 • geestelijke gezondheidszorg
 • gehandicaptenzorg
 • kraamzorg

Dat betekent natuurlijk niet dat je na je opleiding Verzorgende-IG alleen in dat werkveld terecht kunt. Omdat je zo breed bent opgeleid, kun je in alle zorginstellingen aan de slag. In het begin heb je meestal wel wat extra begeleiding nodig.

Keuzedeel
De opleiding kent ook een keuzedeel. Binnen het keuzedeel kies je zelf vakken waarmee je:

 • je kennis verbreedt
 • je kennis verdiept
 • je beter doorstroomt binnen het MBO

Binnen dit deel kun je dus zelf je keuzes maken. Bijvoorbeeld uit de keuzedelen Engels, Ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking of Veiligheid en vakmanschap. Je vergroot hiermee je kansen op de arbeidsmarkt.

BPV

Meer informatie hierover volgt nog..

Erkend

Meer informatie over deze opleiding is binnenkort beschikbaar.

Wat wordt je?

Wat word je als Verpleegkunde?

Als je de opleiding MBO Verpleegkundige hebt afgerond, schrijf je jezelf in bij het BIG-register. BIG staat voor: Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. De Wet BIG geeft regels voor beroepen in de gezondheidszorg en laat zien dat je deskundig en zorgvuldig handelt.

Je kunt als verpleegkundige gaan werken in allerlei soorten zorginstellingen. Daar voer je zelfstandig en op planmatige wijze allerlei verpleegkundige handelingen uit. Het beroep heeft zeer veel kanten, want je kunt met verschillende zorgvragers gaan werken.

Als verpleegkundige op MBO-niveau verleen je dagelijks zorg aan mensen die dat nodig hebben. Bijvoorbeeld mensen met lichamelijke of verstandelijke beperkingen, chronisch zieken, ouderen en (pasgeboren) kinderen. Naast het opstellen van een verpleegplan en een ondersteuningsplan, verricht je ook verpleegtechnische handelingen zoals het geven van injecties.

Heb je als verpleegkundige een opleiding op kwalificatieniveau 4? Dan kun je als verpleegkundige in diverse functies gaan werken, in een groot scala aan zorginstellingen en met verschillende soorten zorgvragers. Bijvoorbeeld met mensen met lichamelijke of verstandelijke beperkingen, chronisch zieken, ouderen of (pasgeboren) kinderen.

In de diverse functies werk je met mensen die vanwege ziekte of functiebeperkingen dagelijks zorg nodig hebben. Jij verleent de dagelijkse zorg aan deze mensen. Je begint altijd met het achterhalen van de ziektegeschiedenis van een patiënt, zodat je aan de hand van deze gegevens een verpleegkundige diagnose kunt stellen en zorg kunt verlenen volgens een verpleegplan. Dit plan stel je in overleg met de zorgvrager op.

Er is een belangrijke rol voor je weggelegd als steun voor de patiënt. Als verpleegkundige heb je ontzettend veel contacturen met je patiënten, dit maakt dat je veel lief en leed van je patiënten meemaakt. Je biedt hen troost, hoop en ondersteuning.

Tot je dagelijkse werkzaamheden behoren onder andere het toedienen van medicijnen, het geven van injecties of het aanleggen van een infuus. Je houdt je patiënten goed in de gaten en onderneemt actie als je merkt dat hun toestand verslechtert. Ook coördineer je de activiteiten rond het verpleegproces en breng je verslag uit aan andere zorgverleners. Je werkt dus samen en spreekt regelmatig met zorgverleners uit andere disciplines.

Het uitgangspunt bij je werkzaamheden is dat de patiënt/cliënt zich zoveel mogelijk zelfstandig kan redden. Dit begeleid en stimuleer je. Hiervoor schrijf je soms een ondersteuningsplan. Bij het verlenen van de zorg is het belangrijk dat je aandacht hebt voor zowel de lichamelijk als de psychische en sociale aspecten van de mens. Samen met je collega’s in een team en samen met andere professionals zoals fysiotherapeuten en artsen, draag je hier zorg voor.

Kosten

binnenkort meer informatie beschikbaar.

Inschrijven
Startdatum Dinsdag 07 januari 2019
Locatie Römer College
Adres Arubastraat 2
Postcode & Plaats 1825 PV Alkmaar
Kaart Bekijk locatie op de kaart
Inschrijven

Details

Duur: binnenkort beschikbaar
Toelating:
vooropleiding
Kosten: € binnenkort beschikbaar
Locatie: Mare Nostrum te Alkmaar

Wilt u persoonlijk advies?

U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen door te mailen naar opleidingen@romercollege.nl voor een afspraak.

Schrijf nu in!

Schrijf u direct in voor deze opleiding.

Opleiding incompany verzorgen?

Wij komen graag met u tot een passende oplossing.

Wilt u deze opleiding volgen maar heeft u nog vragen?

Mail uw vraag en wij zullen zo snel mogelijk antwoorden!